Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Ниско-температурно отопление - икономичното отопление

Последните години все по-често се налага тенденцията за използване на възобновяеми     топлоизточници, за не енергоемки  системи за отопление и охлаждане на жилищни, промишлени и административни  сгради.

Това накара много от водещите световни производители на съоръжения за отопление да насочат усилията си към разработването и производството на съоръжения за отопление , които използват слънчева енергия, топлината на околния въздух(в зимен сезон), топлината на земята и топлината на геотермалната вода.

Едно много добро и авангардно решение за отопление на жилищни гради са топлинните помпи, известни на пазара като термопомпи. Термопомпите са два вида:

- въздух/вода 
- Sole (солен) разтвор/вода

Термопомпите въздух/вода оползотворяват топлината на околния въздух .
Термопомпите sole/вода използват топлината на земята или на земната вода
Термопомпите  произвеждат топлоносител с параметри 30° -  40°С. Някои от моделите са комплектовани и с електрически нагреватели, които да увеличават топлинната мощност на машините при работа в най-студените зимни дни , при температури по-ниски от 0°С.

Използването на термопомпите като източник на топлина за отоплителните системи  налага прилагането в тези системи на отоплителни   тела  , които имат високо топлоотдаване при ниски параметри на топлоносителя.

Една от най-успешните разработки в тази насока са вентилаторните конвектори.
Сега ще Ви запозная с производството на водещия европейски производител на вентилаторни конвектори за вграждане в подовата настилка – „MINIB”  ЧЕХИЯ.

Вентилатолните  конвекторите MINIB се използват за отопление и охлаждане.

Основно предимство на тези конвектори е изключително високото топлоотдаване дори при температури на топлоносителя между 50° -  60°С. Високи параметри на топлоотдаване имат и моделите , които не са комплектовани с вентилатори.

Прилагането на подовите конвектори за отопление на големи площи – зали, фоайета , които са с „френски прозорци” – витрини до пода, е задължително. Специално конструирания модел на MINIB – COIL- МТ-2 представлява многофункционален конвектор, при който е възможно автоматичното „обръщане” на посоката на приточния въздух. При необходимост COIL- МТ-2 може да осигури много високо топлоотдаване при ниска скорост на вентилатора. Възможността за обръщане на посоката на въздушния поток, се използва например при автоматичното обдухване на запотени витрини или обратно, когато трябва бързо да се затопли помещението в дълбочина.

При работа в стандартен режим, конвекторът също така създава вертикална топла въздушна завеса между прозоца и помещението.

През последната година се предлагат модели вентилаторните конвектори с много добри показатели относно студоотдаване. Предлагат се модели за двутръбна и за четиритръбна система.

Моделите конвектори MINIB , комплектовани с вентилатори, през последните 2 години  най-често са с вентилатори с постояннотокови електродвигатели на 12V, което осигурява изключително ниска консумация на електрическа енергия. В сравнение с традиционните електродвигатели, тези двигатели имат 80% по-ниско електропотребление – за сравнение, електропотребление на   конвектор  с дължина 1 мл е 3W. Освен това, постояннотоковите електродвигатели могат да се комплектоват с с по-съвършенни управления, осигуряващи по-висок комфорт в сградите.

Вентилаторните конвектори, които са предназначени за зали с  плувни басейни и зали с интензивно влагоотделяне, се произвеждат с променлинотокови електродвигатели на 12W , чийто схеми не са чувствителни към въздействието на водата.

При използването на електродвигатели 12W, освен че има огромна икономия на електроенергия, също гарантира и сигурността на потребителя от гледна точка на безопасност.
Компанията MINIB произвежда голяма гама от различни модели  конвектори. Освен конвекторите за вграждане в пода, завода предлага стоящи конвектори, прозоречни конвектори, дизайнерски модели.

Моделите за вграждане в пода се произвеждат в различни височини(дебелини) и ширини. Тази гъвкавост на размерите ги прави приложими и в сгради, в чиято конструкция предварително не са заложени ниши за монтаж на конвекторите. Предлагат се модели с височина от 50 мм до 150мм.

назад ...

Големината на камината е от значение

Както и при електроуредите, мощността на камерите на камините се означава в киловати.

Най-разпространените у нас камери са от 10 до 30 киловата и затова трябва да знаете каква кубатура ще отоплявате. За един куб.м при добра изолация на стените ви трябват по 45-50 W, а при лоша изолация - 60-80 W.

Например за три стаи по 16 кв.м с височина на таваните 2,70 м (без специална изолация) ще ви е нужна камера от 10 kW.

прочети повече ...

Топловъздушни завеси

Топловъздушните завеси са подходящи за осигуряване на въздушна преграда от топъл въздух, възпрепятстваща охлаждането на помещението на входа, в което е монтирана.

С помощта на топловъздушна завеса не се допуска външния студен/топъл въздух да навлезе в сградата, като се осигурява вътрешен енергиен комфорт.

Топловъздушните завеси позволяват вратите на помещението да бъдат постоянно отворени, дори и в най-студеното време, задържайки топлината отвътре и недопускайки на студа, миризмите и прахта отвън да навлязат в помещението.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии