Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Конвенционалното отопление с радиатори

Съвременните генератори на топлина са с висок коефициент на полезно действие.

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО - най-висок коефициент е на електрическия радиатор, който е и най-евтин като капитално вложение, но с най-високи експлоатационни разходи.

ТВЪРДО ГОРИВО – дърва и въглища за момента са достъпна опция за отопляване, с най-ниска цена, много ефективно като резултат и с голям избор на пазара. Коефициентът на ефективност на генератора на топлина е относително нисък (75 до 80 %), поради това, че не винаги горивото успява да отдаде цялата си топлина. От друга страна, съществува и неудобството, че такъв котел изискава непрекъснато поддържане (подаване на дърва или въглища, почистване от пепел).

ГАЗ – най-евтиното гориво, НАФТА и ПРОПАН БУТАН на една и съща цена в момента. Хубавото в случая, е че тези системи са напълно автоматизирани. Веднъж в началото на сезона устройството се настройва и не изисква допълнително ангажиране от страна на ползвателите. Тази опция, образно казано, е по средата като експлоатационни разходи и капитални вложения и най-доброто, което може да предложи енергетиката като опция за отопление за къща без допълнителни ангажименти.

назад ...

Големината на камината е от значение

Както и при електроуредите, мощността на камерите на камините се означава в киловати.

Най-разпространените у нас камери са от 10 до 30 киловата и затова трябва да знаете каква кубатура ще отоплявате. За един куб.м при добра изолация на стените ви трябват по 45-50 W, а при лоша изолация - 60-80 W.

Например за три стаи по 16 кв.м с височина на таваните 2,70 м (без специална изолация) ще ви е нужна камера от 10 kW.

прочети повече ...

Топловъздушни завеси

Топловъздушните завеси са подходящи за осигуряване на въздушна преграда от топъл въздух, възпрепятстваща охлаждането на помещението на входа, в което е монтирана.

С помощта на топловъздушна завеса не се допуска външния студен/топъл въздух да навлезе в сградата, като се осигурява вътрешен енергиен комфорт.

Топловъздушните завеси позволяват вратите на помещението да бъдат постоянно отворени, дори и в най-студеното време, задържайки топлината отвътре и недопускайки на студа, миризмите и прахта отвън да навлязат в помещението.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии