Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Електрическа енергия за отопление - твърде неикономично

Освен безопасността на електрическата инсталация специално внимание трябва да се отдели и на целесъобразното разходване на ел. енергия.

Освен от чисто икономически съображения, спестените количества допринасят и за намаляване на замърсяванията върху околната среда. В тази връзка добре е да се знае как може да се постигне рационално пестене на електричество, без да се нарушава комфортът на обитателите.

Добре известен факт е, че използването на ел. енергия за отопление е твърде неикономично, осветлението е другият голям потребител.

За да спестите ел. енергия, достатъчно е да се замислите над някои от навиците си. Добре е да свикнете да гасите всички осветителни тела, които не са ви необходими в момента.

Ако сте свикнали светлината да присъства в дома ви като фон, то подберете икономични ел. крушки.

При стандартните крушки с нажежаема жичка се използва ефектът на нагряване на проводник с високо съпротивление при протичане през него на електрически ток.

За да се получи видима светлина, е необходимо температурата да се повиши до няколко хиляди градуса. Голям дял от електроенергията, която изразходва домакинството, се пада на бялата техника - хладилници, печки, перални.

Добро решение e, да се купуват умни електроуреди, които употребяват по-малко енергия (от по-висок енергиен клас). Така всеки ден ще имате спестена енергия, без да чувствате липса на определено удобство и без да се лишавате от помощта на уредите.

назад ...

Големината на камината е от значение

Както и при електроуредите, мощността на камерите на камините се означава в киловати.

Най-разпространените у нас камери са от 10 до 30 киловата и затова трябва да знаете каква кубатура ще отоплявате. За един куб.м при добра изолация на стените ви трябват по 45-50 W, а при лоша изолация - 60-80 W.

Например за три стаи по 16 кв.м с височина на таваните 2,70 м (без специална изолация) ще ви е нужна камера от 10 kW.

прочети повече ...

Топловъздушни завеси

Топловъздушните завеси са подходящи за осигуряване на въздушна преграда от топъл въздух, възпрепятстваща охлаждането на помещението на входа, в което е монтирана.

С помощта на топловъздушна завеса не се допуска външния студен/топъл въздух да навлезе в сградата, като се осигурява вътрешен енергиен комфорт.

Топловъздушните завеси позволяват вратите на помещението да бъдат постоянно отворени, дори и в най-студеното време, задържайки топлината отвътре и недопускайки на студа, миризмите и прахта отвън да навлязат в помещението.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии