Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Почистването на комина - традиции и съвременност (продължение)

Хората обикновено се сещат за почистването на димоотвода, когато дойде яйцето на... знаете къде.

А  е нормално комините да се почистват ежегодно, а не когато неприятните димни завеси у дома са вече факт.

Когато коминът е занемарен и мазилката започне да пада, запушването от паднала тухла или мазилка е неизбежно при по-силен дъжд или при първия вятър.

Опасният причинител е лепкавата смола - остатъчен продукт от горенето на брикети. За да се прочисти, трябва дас е запали нафта, докато не изгори смолата.

Лесен за почистване е коминът на камина или на печка на дърва, ако собствениците не са горели пластнасови бурилки и найлон.

Красивите и стари кахлени печки, в които дъмът обикаля, за да влезе вече студен в комина, също не са голям проблем.

Доста по трудно е отстраняването на мазни сажди, отделени от нафтови котли и горелки, използващи се обикновено за локално отопление.

При тях ежегодната профилактика  е задължителна, докато при използването на дърва, процедурата моде да се прави на две-три години.

Най-често срещането средство за чистенето на запушени комини е...нафталинът - убива не само молците, но предизвиква изгарянето на саждите.

Това важи за поддържаните и незадръстените комини, когато няма опасност от връщане на дима от отровния нафалин в помещението.

Когато и това средство не помогне, се използва класическо гюле с метална четка с дълга дръжка, което се спуска отгоре (може и с желязно въже или тел).

назад ...

Големината на камината е от значение

Както и при електроуредите, мощността на камерите на камините се означава в киловати.

Най-разпространените у нас камери са от 10 до 30 киловата и затова трябва да знаете каква кубатура ще отоплявате. За един куб.м при добра изолация на стените ви трябват по 45-50 W, а при лоша изолация - 60-80 W.

Например за три стаи по 16 кв.м с височина на таваните 2,70 м (без специална изолация) ще ви е нужна камера от 10 kW.

прочети повече ...

Топловъздушни завеси

Топловъздушните завеси са подходящи за осигуряване на въздушна преграда от топъл въздух, възпрепятстваща охлаждането на помещението на входа, в което е монтирана.

С помощта на топловъздушна завеса не се допуска външния студен/топъл въздух да навлезе в сградата, като се осигурява вътрешен енергиен комфорт.

Топловъздушните завеси позволяват вратите на помещението да бъдат постоянно отворени, дори и в най-студеното време, задържайки топлината отвътре и недопускайки на студа, миризмите и прахта отвън да навлязат в помещението.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии