Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Обобщение: Коминочистач - една необикновена професия

Може би има нещо общо между влизането на Дядо Коледа през комина, за да донесе желаните подаръци и стародавното българско поверие за коминочистача.

То също е свързано с нещо хубаво и гласи, че ако пипнеш коминочистач, цяла година няма да се отървеш от късмет и щастие.

Парите сами ще скачат в джоба ти, скъпият ти човек ще те боготвори и ще си здрав като камък.

Така че видите ли човек, облечен с черно сако, на главата - с цилиндър, преметнал през рамото въже с метална четка - не се колебайте - тичайте, за да го докоснете.

Дали това с пипането и късмета е истина , или е само народен мит, е трудно да се каже, но поне е интересно да се види. Тълпящи се хора, които му се радват и искат само едно - да им върви.

А той никога не отказва - на младите, за да се обичат, на възрастните - за здраве, на студентите – за успешна сесия и т.н.

Някои хора смятат, че това е едно интереснно и лесно заниимание, но истината е съвсем друга. Най-често професита се предавала от баща на син или била родовонаследявана - така е и до днес.

За да се захванеш с този занаят, трябвало да се чиракува при баш майстор – комините някога били много по-различни от сегашните.

Преди почистването комина, е трябвало да се научи начина, по който е построена къщата, за да се извърши качествено работата.

Защото основният принцип на занаята е качественото прочистване, за да пази доброто име на коминочистача и да се поддържа клиантелата.

назад ...

Големината на камината е от значение

Както и при електроуредите, мощността на камерите на камините се означава в киловати.

Най-разпространените у нас камери са от 10 до 30 киловата и затова трябва да знаете каква кубатура ще отоплявате. За един куб.м при добра изолация на стените ви трябват по 45-50 W, а при лоша изолация - 60-80 W.

Например за три стаи по 16 кв.м с височина на таваните 2,70 м (без специална изолация) ще ви е нужна камера от 10 kW.

прочети повече ...

Топловъздушни завеси

Топловъздушните завеси са подходящи за осигуряване на въздушна преграда от топъл въздух, възпрепятстваща охлаждането на помещението на входа, в което е монтирана.

С помощта на топловъздушна завеса не се допуска външния студен/топъл въздух да навлезе в сградата, като се осигурява вътрешен енергиен комфорт.

Топловъздушните завеси позволяват вратите на помещението да бъдат постоянно отворени, дори и в най-студеното време, задържайки топлината отвътре и недопускайки на студа, миризмите и прахта отвън да навлязат в помещението.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии