Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Отпушване на комини с “локума на Черен Петър”

С технологията, кръстена на познатия фолк герой Черен Петър, може да отпушите и най-задръстените комини.

Сместта е от нафталин и няколко прахчета, купени от аптеката - носи екзотичното име “локум на Черен Петър”. Няколко парчета от “локума” се палят в основата на комина, а от тях саждите пламват и излизат нагоре.

Сместта развива висока температура, затова методът крие и риск - при нестандартни комини може да се стигне до взрив и до повреди на покрива, предупреждава кюстендилският коминочистач Сашо Асенов.

Фирмите слагат мазут на въглищата, за да горят по-добре и да са по-тежки, и да печелят. Или разни добавки и смески бутат в кюмюра”.

От това за около месец комините пак стават за чистене, хващат нагар и единственото решение е викането на коминочистач.

Ако решите сами да експериментирате с локумената смес на чичо ви Черен Петър, трябва да внимавате и за по-сигурно да прибегнете до помощта на професионалист.

назад ...

Големината на камината е от значение

Както и при електроуредите, мощността на камерите на камините се означава в киловати.

Най-разпространените у нас камери са от 10 до 30 киловата и затова трябва да знаете каква кубатура ще отоплявате. За един куб.м при добра изолация на стените ви трябват по 45-50 W, а при лоша изолация - 60-80 W.

Например за три стаи по 16 кв.м с височина на таваните 2,70 м (без специална изолация) ще ви е нужна камера от 10 kW.

прочети повече ...

Топловъздушни завеси

Топловъздушните завеси са подходящи за осигуряване на въздушна преграда от топъл въздух, възпрепятстваща охлаждането на помещението на входа, в което е монтирана.

С помощта на топловъздушна завеса не се допуска външния студен/топъл въздух да навлезе в сградата, като се осигурява вътрешен енергиен комфорт.

Топловъздушните завеси позволяват вратите на помещението да бъдат постоянно отворени, дори и в най-студеното време, задържайки топлината отвътре и недопускайки на студа, миризмите и прахта отвън да навлязат в помещението.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии