Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Асфалт - 150 градуса по Целзий (част трета)

Не пести дзифта и всичко ще е наред

Точно битумът отличава асфалта от бетона. Съставките им са подобни, но в бетона вместо дзифт се слага цимент.

Битумът се поставя в абсолютно точни съотношения.

Стандартът за правенето на асфалт се определя централно от Агенция "Пътни инфраструктури", но има различни рецепти, които да го правят по-издръжлив на студ, жега, натоварване и какво ли не.

Те се разработват от лаборатория, различна от контролиращата лаборатория. Тези рецепти не са случайни. Много замеси се правят, докато се определи оптималното количество битум.

Ако той е в повече, както правят някои фирми, тогава се получава ефектът “изпотяване на асфалта” и пътят става на коловози.

Ако пък няма достатъчно битум - няма добро омесване на зърната, отделят се камъчета от настилката, отскачат и пак пукат стъклата на колите.

Какво толкова - да се закърпи асфалтът? Оказва се, че кърпежът е по-сложен от асфалтирането, не е работа за всеки. Асфалтът трябва да се изреже отвесно, да има поне 4 см дебелина.

Една къща без основа поддава, същото важи и за земната основа под асфалта. Трябва да е стабилна. Под най-горния пласт има друг, наречен биндер, със зърно с големина до 17 мм.

В зависимост от броя на съставките има няколко типа настилка и биндерът е само един от тях. Те са: плътна настилка тип Б с най-голямо зърно до 12 мм, плътна настилка с максимално зърно до 16 мм, пясъчна и др.

Пясъчната настилка е крехка и не издържа натоварване. Тя се използва за алеи, детски площадки и т.н. В нея има само съвсем дребни камъчета с диаметър 0-4 мм, собствен прах и битум.

Иначе - защо не? Цената е 107 лв. за тон асфалт (без транспорт и полагане). Един тон покрива 10 квадратни метра при дебелина 4 см - абсолютно достатъчно, за да закърпим улицата, по която пълзим в принудителен слалом всеки божи ден.

РЕЦЕПТА ЗА 700 КГ. АСФАЛТ ТИП Б

365 кг минерален материал - 0-4 mm
66 кг минерален материал - 4-8 mm
167 кг 8-14 mm
13 кг 14-20 mm
26 кг. собствен прах (минерално брашно)
37 кг битум

Възможно е се сложи и добавка, която подпомага сцеплението на минералния материал с битума.

назад ...

"Да събудим строителството" - дискусионeн форум за раздвижването в строителния сектор

Проектът "Да събудим строителството" е съвместна инициатива на Агенция Булгарреклама и електронното издание Строители Бг и ще се проведе на 20 март -  втория ден на Българска Строителна Седмица.

На форума ще бъдат обсъдени  предстоящи, настоящи или временно преустановени проекти с поглед към тяхното стартиране или довършване.

прочети повече ...

Направиха атлас на възобновяемата енергия

Международната агенция за възобновяемата енергия (IRENA) пусна онлайн първия световен атлас за слънчевата и вятърната енергия.

Атласът е достъпен за всички и съчетава данни и карти от водещи технологични институти по цял свят, както и диаграми за оценка на техническия потенциал на възобновяемата енергия. Целта е да помогне на страните да направят оценка на възможностите си в областта на възобновяемата енергия.

прочети повече ...

АРХИВ

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии