Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Ако коминът не тегли - ще тегли чорбаджията

Парното и електрическото отопление направиха коминочистачите изчезващ вид и от много години вече човек не може да пипне коминочистач за късмет.

Коминочистачи почти няма, но комините си стърчат над покривите. Вярно е, че голямата част от тях, особено при старите сгради, са неработещи.

Коминът е елемент от сградата, за който не се сещаме често и не си говорим всеки ден.

Ако ли пък се сетим, то е защото ни създава проблеми или се кани да ни създаде - не работи добре (не тегли) или се е наклонил и се готви да падне.

Има една стара приказка: "Ако коминът не тегли - ще тегли чорбаджията.''

Комините са канали, предназначени да отведат газовете, които се образуват в горивните камери на отоплителните уреди (печки, котли и камини).

Ако са изпълнени добре, комините предизвикват вертикално въздушно течение (тяга), вследствие на което газовете се изтеглят бързо нагоре.

Тягата се дължи на разликата в температурите на чистия въздух и отвежданите газове. И отлично изпълнен комин би могъл да работи лошо при горещо и тихо време.

Тягата силно зависи от размерите (сечението) на комина, от височината му и от разликата между температурите на огнището и външния въздух.

За по-добра тяга допринасят няколко фактора, които накратко се свеждат до следното: коминът трябва да е прав - без чупки и наклони, вътрешните стени на комина да са максимално гладки, да не се променя сечението, както и да се предпази коминът от охлаждане.

Важно е да се знае, че различните шахти, колектори и вентилационни канали не са комини.

назад ...

"Да събудим строителството" - дискусионeн форум за раздвижването в строителния сектор

Проектът "Да събудим строителството" е съвместна инициатива на Агенция Булгарреклама и електронното издание Строители Бг и ще се проведе на 20 март -  втория ден на Българска Строителна Седмица.

На форума ще бъдат обсъдени  предстоящи, настоящи или временно преустановени проекти с поглед към тяхното стартиране или довършване.

прочети повече ...

Направиха атлас на възобновяемата енергия

Международната агенция за възобновяемата енергия (IRENA) пусна онлайн първия световен атлас за слънчевата и вятърната енергия.

Атласът е достъпен за всички и съчетава данни и карти от водещи технологични институти по цял свят, както и диаграми за оценка на техническия потенциал на възобновяемата енергия. Целта е да помогне на страните да направят оценка на възможностите си в областта на възобновяемата енергия.

прочети повече ...

АРХИВ

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии