Анкета

Как мислите да се отоплявате през наближаващата зима?

Отоплението с пропан-бутан или с природен газ

Някои от вас вероятно все още не са забравили проблемите с домашното отопление, които са имали по време на дългия отоплителен сезон.

Както се казва, по-добре късно, отколкото никога, защото все още не са изпуснали последния влак. Мнозина не правят разлика между пропан-бутана и природния газ и считат, че това са две еднакви неща. Но не е така.

Ако горивото се използва от печка, която го изгаря директно в помещението, при пропан-бутана след няколко часа кислородът може почти напълно да се изчерпи и е нужно да се проветрява по-често.

При природния газ обаче често заради разликата в температурите се образува конденз.

А голямата разлика е и по отношение на безопасността.

Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и когато настъпи теч, той “пълзи” по земята. Природният газ е доста по-лек от въздуха и помещението, в което е настъпила аварията, може сравнително лесно и бързо да се проветри.

назад ...

До 5 г. България ще задоволява напълно нуждите си от природен газ

До 5 години България ще задоволява напълно нуждите си от природен газ от находища на територията на страната, а това ще доведе до трайно поевтиняване на газа - с мининум 35%.

Това прогнозира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Добиваният в страната природен газ до момента задоволява около 1/6 от нуждите на българския пазар.

Очаква се до 2018 г. новите находища в Черно море да увеличат неколкократно добивите.

прочети повече ...

Италианци предлагат сливане на "Южен поток" и "Набуко"

Базираният в Норвегия специализиран седмичник за новини от петролния и газовия сектор "Ъпстрийм" съобщава, че шефът на италианския енергиен концерн "Ени" Паоло Скарони предлога конкурентните газопроводи "Южен поток" и "Набуко" да бъдат слети по поне част от трасето.

Инвестиционните банкери биха нарекли такъв ход стратегическо удобство, подчертава Скарони на енергийна конференция в Хюстън, САЩ.

Главният изпълнителен директор на "Ени" се аргументира, че "ако всички партньори решат да съединят двата газопровода по част от трасето, ще намалим инвестиционните и оперативните цени и ще увеличим общите приходи".

прочети повече ...

Търси в статии